Öğrenciler duygusal zeka bakımından geliştirilmelidir.
Günümüzde artık, yönetmenin, cezalandırmanın, azarlama, gözdağı vermenin, emirler verip sınırlar koyma yoluyla insanları eğitmenin zorlukları anlaşıldı.
Bu yaklaşımların yerini , yeni yeni değerler almıştır. Nedir bunlar?
Sorunları çözme, bireyi etkileme, öğrenciyle işbirliği yapma, motivasyonu artırma ve geliştirme, öğrencilerle empati kurma, birlikte karar verme, uyum sağlama ve anlaşmaya varabilme…
Eğitim politikasında köklü bir değişime gerek vardır. Bu değişim bireyi yeniden yapılandıracak, kişiliğini geliştirecek, sosyal bir birey olma yolunda bağımsız ve kendi değer ve beğeni sistemini harekete geçirerek karar vermesini sağlayacak yöntemlerle donatılmalıdır.
Çocuklarımızı yarış atı konumundan çıkartarak onların gereksinimlerine uygun bir eğitim şekli ivedi olarak başlatılmalıdır.
Eğitim sistemimizde ana baba okulları, ana sınıfları, ilköğretimden, yüksek öğretime kadar ki bütün alanlar tekrar yapılandırılmalıdır.
Çocuklara okula başladıkları ilk yıllarda yalnızca bilgi öğretilmemelidir. Buna ilaveten, birey olma yolunda çeşitli eğitim metotları uygulanmalıdır…
Paylaşmayı, vicdan geliştirmeyi, adalet duygusunu, sanatı, zarafeti, insan haklarını, başkalarının haklarına saygılı olmayı, doğruluk ve dürüstlüğü, sorumluluk bilincini, empati kurmayı, mizahı, yapıcı eleştirme ve eleştirilmenin insanı geliştiren bir olgu olduğunu v.b konularda çocuklarımızı donanımlı hale getirmeyi yeniden planlayıp uygulamaya geçilmelidir.
Milli eğitim okullarındaki eğitimin ve öğretmenin kalitesinin artırılması doğrultusunda çeşitli uygulamalar yapılmalıdır.
Okullarda öğrenciler için yeterli bilgiler verilmeli. Ayrıca dershanelere gerek duyulmayacak önlemler alınmalıdır.
Okulların alt yapısı tamamen iyileştirilmelidir. Okullarımızda; spor salonları, toplantı salonları, çok amaçlı etkinlik salonları, satranç odaları, proje odaları, uygulamalar için çeşitli labratuarlar yapılmalıdır.
Devlet olarak bu doğrultuda yatırımı teşvik etme amaçlı şirketlere yaptıkları desteklerden dolayı yatırım oranınca vergi muafiyetleri uygulanmalı.
Eğitim sistemimizde ki Anadolu lisesi kavramı , SBS sistemi tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Bunun yerine, çocukların yeteneklerine, beceri ve isteklerine yönelik meslek edinmeleri doğrultusunda gerekli özendirme ve yönlendirme çalışmaları yapılmalıdır.
Yüksek okumak isteyen öğrenciler, bu tercihlerini meslek lisesi sonrası kullanabilmelidir.
Üniversiteler insanlarımızın birer iş kapısı olarak görülmemeli. Yüksek öğretim; bilimsel gelişmelere katkı sağlayan, analitik düşünceyi geliştiren, bilimin elde ettiği verileri sorgulayan bir anlayışın geliştirildiği bir alan olarak görülmesi sağlanmalıdır.
Okullardaki idari yapının şekli tamamen değişmeli ve niteliği artırılmalıdır. Öğretmenlerin okul yönetiminde ve öğrencilerin gelişmesine yönelik
Okul müdürleri , ilçe ve il milli eğitim müdürleri; seçimle görev almalıdırlar. Seçimler öğretmenler tarafından yapılmalıdır. Görev süreleri iki yıl olmalıdır. Her müdür en fazla iki kez görev yapabilmelidir.
Yine öğretmenlerin durumlarını değerlendiren bir öğretmen üst kurulu oluşturulmalıdır. Bu kurulun aldığı karalar bağlayıcı olmalıdır.
Eğitimde ki kaliteyi artırabilmek için; öğretmenlerin ve yöneticilerin proje hazırlaması sağlanmalıdır. Bu projelere ilaveten yıl içinde yapmış oldukları çalışmaların yıl sonunda puan olarak değerlendirilmesi sağlanmalıdır. Bu puanlamalar maaş katsayısını da etkilemelidir.
Share this content:
Bir Cevap Yazın